Rogna gjør seg synlig på flere måter.
I dalen over til Geitvika er det faktisk en ganske stor
skog med rikelig med lauvtrær. Nåletrærne du finner i
Akkarvik er enten einebærtre eller importert furu og gran fra de
siste tredve åra.
Men i dalen oppover i Akkarvika er de høye trærne
en
sjeldenhet.
Siden trærne i dalen egentlig er for buskvekster å
regne, syns det godt når rogna reiser seg over bjørka og
annet kratt om våren. Og når den slår over i
høstfarger, slik
som her, kan man ikke unngå å se den.
Rogna gir ypperlig saft som man kan lage rognebærgele
av. Geleen er nydelig følge til haregryta eller rypebrystene og
som smakstilsetning i gode sauser.
Snaps er også et mulig bruksområde for rognebæra.
Oppskrift på snaps
1 liter rognebær: skylles og fryses i et døgn
1 tett glass med skrukork og plass til all bæra
Fyll bæra på glasset
Hell på sukker til glasset er nesten fullt, men ikke strev for
å få på mest mulig sukker (less is more...)
Fyll glasset til randen med aqevit
La glasset stå kjølig to-tre år
Sil godsakene og nyt det
Frysingen er for at de skarpeste bitterstoffene skal
forsvinne.
|