Akkarvik sin hjemmeside

Rogna lyser i høstfjellet

Rogn i høstfarger
Fotograf: Arild Burud, 2006 (du kan låne bilder hvis du oppgir hvem som er fotograf)

Rogna gjør seg synlig på flere måter.

I dalen over til Geitvika er det faktisk en ganske stor skog med rikelig med lauvtrær. Nåletrærne du finner i Akkarvik er enten einebærtre eller importert furu og gran fra de siste tredve åra.

Men i dalen oppover i Akkarvika er de høye trærne en sjeldenhet.

Siden trærne i dalen egentlig er for buskvekster å regne, syns det godt når rogna reiser seg over bjørka og annet kratt om våren. Og når den slår over i høstfarger, slik som her, kan man ikke unngå å se den.

Rogna gir ypperlig saft som man kan lage rognebærgele av. Geleen er nydelig følge til haregryta eller rypebrystene og som smakstilsetning i gode sauser. Snaps er også et mulig bruksområde for rognebæra.

Oppskrift på snaps

1 liter rognebær: skylles og fryses i et døgn
1 tett glass med skrukork og plass til all bæra
Fyll bæra på glasset
Hell på sukker til glasset er nesten fullt, men ikke strev for å få på mest mulig sukker (less is more...)
Fyll glasset til randen med aqevit
La glasset stå kjølig to-tre år
Sil godsakene og nyt det

Frysingen er for at de skarpeste bitterstoffene skal forsvinne.


Denne siden ble opprettet 30. juni 2007.
e-post: siw(krøllalfa)haugnes.org